23 mars 2014

Arbetsförmedlingen - antal nyanmälda platser 1998-2013 länsvis

Arbetsförmedlingen redovisar varje månad antal nyanmälda platser (antal jobb) per län. Här visar vi denna länsdata och har tagit fram genomsnittligt antal platser per månad för åren 1998, 2003 och 2013.  Kartan och tabellen nedan är två olika sätt att visa samma statistik och de kompletterar varandra. Kartan visar tydligt hur stor andel av jobben som kommer fram i storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne.
























I tabellen ser man dock andra nyanser där flera mindre län visar tydliga ökningar mellan 2008 och 2013, till skillnad från t.ex. Stockholms län. En av förklaringarna kan vara att Stockholm fortfarande gick för högtryck i början av 2008, innan världsekonomin föll ihop. De mindre länen hade redan börjat tappa trycket redan före 2008. Norrbotten och Västernorrland står alltså för de största ökningarna i antal nyanmälda platser mellan 2008 och 2013 med 38 respektive 37%. Även Sveriges fjärde storstadsregion, Östergötland, har ökat kraftigt med 29% mellan samma år.





























Jämför man istället mellan 1998 och 2013 ser vi, förvånande nog, att de tre storstadslänen har en identisk utveckling, där alla ökat antalet platser med 79%. Rikets snitt är 77% och snittet för alla län som inte räknas som storstadslän är 75%. Vinnarna i klassen är Östergötland med 124% följt av Södermanland på 110%. Örebro län intar tredjeplatsen med sina 90% i ökning av antalet platser anmälda hos Arbetsförmedlingen. I botten hittar vi Gotland som är oförändrat senaste 15 åren, men mer överraskande är säkert för många att det stora länet Jönköping inte hänger med övriga Sverige och ligger alltså långt efter närmsta län.




I tabellen nedan syns också att Jönköping 2013 hade färre än 5 nyanmälda platser per 1 000 invånare. Med en arbetslöshet på 6,1% är de dock långt ifrån att vara sämst i klassen. Stockholm och Norrbotten toppar överlägset i denna lista med 7,4 respektive 6,6 platser lediga per 1 000 invånare. Jämförelsen är gjord på data från 2013.






















Då denna data tidigare aldrig har presenterats på detta sätt, vad vi känner till, så vill vi förtydliga hur vi har gått till väga. Med antal platser avses nyanmälda platser till Arbetsförmedlingen i genomsnitt per månad under respektive år. Som en jämförelse har vi också här tagit fram en graf över Sveriges BNP i reella tal. BNP visas per kvartal på axeln till höger. Nyanmälda platser till Arbetsförmedlingen visas på den vänstra axeln och här ses dels Sverige totalt, men också de tre storstadslänen. Som vi tidigare nämnt ses här att Stockholm tycktes gasa på lite längre in under krisåret 2008 jämfört med andra län. Klicka på bilden för att göra den större.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar