25 mars 2014

Vinimporten till Sverige 2013

Här visas statistik om den svenska vinimporten 2013 med fokus på vilket land vinet kommer från. Statistiken avser enbart försäljning från Systembolaget. En jämförelse görs också om försäljningen per län i Sverige. Kartor och tabeller i detta inlägg baseras på offentlig statistik från Systembolaget gällande 2013.

Dessa viner väljer svensken 2013 - ursprungsland

Dessa tabeller och kartor visar de största länderna varifrån svenskarnas inköpta vin kommer. Det visar hur många tusen liter som säljs via Systembolaget under 2013. Med vin exkl starkvin omfattas all vinförsäljning (rött, vitt och rosé).  Italien är totalt sett det största ursprungslandet och därifrån är det framförallt rött vin som importeras. Sydafrika är god tvåa och de dominerar Sveriges import av vita viner, men de säljer snarlikt mycket även när det gäller rödvin. Trean Frankrike säljer ungefär lika mycket rött som vitt, men här syns inte försäljningen av roséviner mer än i totalen. Ett streck innebär ingen uppgift i den officiella statistiken.Här ses den totala försäljningen från Systembolaget utefter vinets ursprungsland. Staplarna symboliserar försäljning i liter. Klicka på kartan för att se större bild.


På denna kartbild ses fördelningen mellan röda och vita viner per ursprungsland:Viner från Europa - försäljningsstatistik

Här ses de största ursprungsländerna i Europa vad gäller försäljning ur Systembolaget. Italien dominerar stort före Frankrike och Spanien. Tyskland skymtar i bakgrunden och är stora när det gäller vita viner medan de röda ännu inte verkar ha hittat till oss i någon större skala. På denna karta visas inte försäljningen av roséviner.
Vinförsäljning per län i Sverige

Här ses svenskarnas inköp av vin per län under 2013 på Systembolaget. Södermanland och Halland är de län som ökar mest (4%). Alla Sveriges 21 län ökar alltså inköpen jämfört med föregående år, men minst av alla ökar Värmland, Stockholm och Kronoberg - alla med mindre än 1% i ökning. Totalsiffrorna för 2012 och 2013 avser liter i tusental.

Kartans värmefläckar symboliserar vinförsäljning per län och per capita baserad på tabellen ovan. Vi gör inga djupgående analyser om detta, men man kan ana att gränshandeln Norge-Sverige påverkar statistiken stort för Värmland och Jämtland. Även skåningarnas och blekingarnas inköp i Danmark och Tyskland kan man tänka sig bidrar till att deras inköp på Systembolaget är lägre än för många andra län.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar