17 mars 2014

Motorfordon i trafik 2013 i Sverige

Motortätaste länen

Vilket län är motorcykeltätast och vilken kommun har flest snöskotrar? Ja det är några av svaren som ges här i statistik över motorfordon i trafik 2013. Statistiken avser antal fordon per 1 000 vuxna invånare inom respektive län eller kommun. Till vuxna invånare räknas alla invånare som är 18 år eller äldre. Gotland och Jämtland är utan tvekan de två "motortätaste" länen i Sverige, då Gotland toppar listan för personbilar, motorcyklar och traktorer. Jämtland har istället flest snöskotrar och lastbilar samt näst flest bussar per vuxna invånare. När det gäller snöskotrar är det Jämtland, Norrbotten och Västerbotten som har överlägset flest per invånare. Sveriges busstätaste län är framförallt Kalmars och även här Jämtlands län, vilka utmärker sig stort med sex respektive fem bussar per 1 000 vuxna invånare, vilket är mångdubbelt fler än övriga län i Sverige.
Motorfordon per kommun och per 1 000 vuxna invånare


Personbilar

I genomsnitt har Sverige 584 personbilar i trafik per 1 000 vuxna invånare. De biltätaste kommunerna har dock långt fler bilar än så - Älvdalen och Malung har båda över 800 personbilar i snitt. Här är kommunernas topplista för personbilar.

Motorcyklar

Vi utnämner här Bollebygd till den MC-tätaste kommunen i Sverige tätt följd av Olofström och Götene. Bollebygd har 69 motorcyklar per 1 000 vuxna invånare, vilket är nära dubbelt så mycket som riksgenomsnittet. Här är topp-20 listan för de MC-tätaste kommunerna:

Kartan visar de 30 MC-tätaste kommunerna i Sverige i förhållande till antalet vuxna invånare. Man ser tydligt att det är södra Sverige som dominerar, då det endast finns en kommun norr om Gävle med på topp-30 listan. Västsverige och Skåne har som synes många mc-täta kommuner.

Snöskotrar

I länstabellen överst syns tydligt att Jämtland, Norrbotten och Västerbotten dominerade stort när det gäller snöskotrar. Vilka kommuner är det då som toppar i Sverige? Storuman segrar här och vi utnämner dem till Sveriges snöskoterkommun, där 2 av 3 vuxna alltså har en snöskoter. Arjeplog är dock en mycket god tvåa. Trean Sorsele ligger är en bit ifrån, men ligger ändå långt före närmsta kommun i listan.

Här ses de 20 kommuner på kartan, där staplarnas höjd symboliserar snöskotertätheten.Traktorer

Trots att Gotlands län solklart toppar listan över trakortätheten i Sverige så är inte kommunen Gotland ens med på topp-30 bland Sveriges traktortätaste kommuner. Essunga, Bjurholm och Färgelanda kommun intar de tre toppositionerna med klart över 200 traktorer per 1 000 vuxna invånare, vilket är många gånger fler än rikssnittet på 42.


På kartan ses de 30 största kommunerna, där man tydligt ser att det är kring ett bälte vid Vänern/Vättern som traktortätheten är som allra störst. Vissa överraskas säkert av att det finns 4 kommuner i höjd med Umeå, som tillhör denna traktortopplista.
Lastbilar & Bussar

Här ses de kommuner som har flest lastbilar respektive bussar per 1 000 vuxna invånare.Tabeller och kartor är framtagna av Proseo AB och är baserad på data från kunskapsmyndigheten Trafikanalys. På Proseo.se finns mer information om denna statistik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar